Een cruciaal aspect van koken met kinderen is dat je klein begint en met taken die behapbaar zijn. Het heeft geen zin om ze te overladen met complexe dingen nog voordat ze begonnen zijn! Laat ze met taken beginnen die passen bij hun leeftijd en vaardigheidsniveau. Zo kunnen ze hun zelfvertrouwen opbouwen en wordt de ervaring een stuk aangenamer.
Voor jongere kinderen kun je denken aan eenvoudige taken zoals het roeren van ingrediënten, het gieten van vloeistoffen of het dekken van de tafel. Je kunt deze taken eenvoudig aan ze overlaten en je hoeft ze niet zo in de gaten te houden. Zo voelt je kind zich onafhankelijker en krijgen ze vertrouwen in hun eigen kunnen. Bovendien zijn ze ook nog eens leuk!
Naarmate je kind zich meer op hun gemak voelt in de keuken, kun je langzaamaan moeilijkere taken aan ze geven. Je kunt ze bijvoorbeeld leren hoe ze ingrediënten moeten afmeten, groenten moeten snijden (zoek naar messen die geschikt zijn voor hun leeftijd!). Ze kunnen zelfs al eenvoudige gerechten bereiden. Pizza's of pannenkoeken zijn een goed startpunt. Eenvoudig, en een feest voor de smaakpapillen.
Door de taken geleidelijk complexer te maken, help je je kind om waardevolle vaardigheden en een liefde voor koken te ontwikkelen. Dit zijn dingen waar ze nog jaren profijt van zullen hebben.